Muistiinpanoja:
NOKKONEN Urtica dioica
Nokkonen on monivuotinen, kaksikotinen kauppayrtti, jota kasvaa kaikkialla missä on ihmisiäkin. Isonokkonen kasvaa koko maassa. Pohjois-Suomessa kasvaa sen alalaji pohjannokkonen. Etelä-Suomen pihoissa kasvaa yksivuotinen rautanokkonen eli polttiainen, se on vielä polttavampi, kuin isonokkonen. Viljelyssä ei ole lajikkeita, vaikka eri kannoilla onkin suuria eroja kasvussa.
Nokkonen on nitraatteja suosiva kasvi, se kasvaa laitumilla ja navettojen lähellä, mutta myös varjoisissa kosteissa metsissä. Viljelypaikan pitää olla kostea, sillä kuivassa paikassa se kukkii helposti ja lehtisato jää pieneksi.
Nokkosesta käytetään nuoria latvoja tai lehtiä ruuaksi ja rohdoksi, myös siemeniä voidaan käyttää.
Kuivataan mahdollisimman nopeasti. Paras keruuaika on toukokuussa kun nokkoset on 5-20 cm mittaisia. Kuivausta ennen voidaan nokkoset kastaa nippuina kiehuvaan veteen, jolloin niiden väri säilyy paremmin. Murskaaminen tapahtuu esim. metallisen siivilän avulla tai kulhossa minkä jälkeen se seulotaan. Murskaus on pölyistä työtä. Nokkonen saattaa aiheuttaa kutinaa tai muita allergisia oireita. Polttaako kuivattu nokkonen? Nokkoset voi myös ryöpätä ja jauhaa tehosekoittimella ja pakastaa pieniin rasioihin. Nokkosta voi jauhaa orasmyllyllä, mehu laimennetaan runsaalla vedellä.
Nokkosta voi viljellä ikkunalla, ottamalla syksyllä purkkiin juurakon. Ruukusta saa satoa pitkin talvea, jos ei päästä versoja pitkiksi. (paljonko nitraattia kertyy hämärällä ikkunalla)
Tuoreista nokkosista voi poistaa poltinkarvat kaulimalla lehtiä muovipussissa.
Ryöppäämisen tarpeellisuudesta on eri näkemyksiä. Ei tarvitse ryöpätä, jos ei ole kasvanut runsastyppisellä paikalla ja ollut aurinkoisia päiviä ennen korjuuta. Ryöppäysveteen jää nitraatin lisäksi tärkeitä aineita mm. rautaa. Nokkosessa on nitraattia vähemmän kuin pinaatissa. Nokkos- ja pinaattiruokia ei lämmitetä uudelleen. Sisältää hiilihydraatteja yhtä paljon kuin peruna.
Vanhat lehdet sisältävät munuaisia ärsyttäviä aineita.
Sopii: kuivattuna voidaan lisätä sämpylöihin, leipiin, räiskäleisiin, pannariin, mysliin, kalakeittoon, uunikalan täytteeksi, simaan, olueen, oikeastaan kaikkiin ruokiin.
Siemenet sopivat mausteeksi. Nokkosta voidaan käyttää juuston valmistuksessa maidon juoksuttimena.
Rohtona: Nokkonen nostaa tulehduskynnystä. Auttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen väsymykseen. Tuoremehu hyvää anemiaan. Lievästi diureetti, virtsahappoja poistava, lisää hemoglobiinin ja punasolujen määrää, alentaa veren sokeria. Käytetään: anemiaan, reuman tukihoitona, tasaamaan verenpainetta, kihtiin, nesteiden kertymiin ja turvotuksiin, iskiakseen, reuma, Nokkosvihta. Kasta pumpuli nokkosmehuun ja laita verta vuotavaan sieraimeen. Haittavaikutuksia ei tunneta.
Käyttö myös: Kylpy- ja huuhteluvesiin, lannoitteena (annetaan muhia vedessä kaksi viikkoa), tuhohyönteisten torjuntaan (nokkosia liotetaan vedessä yli yön), kuitukasvi, värikasvi,
Hiusvesi: lisää nokkosteehen hiukan omenaviinietikkaa.
Kärpäset eivät pidä nokkosista, pidä siis tuoreita nokkosia ovipielessä.
NOKKOS-JUURESPAISTOS
500g juuriselleriä, 500 g perunoita, 6 dl nokkosia, 2 rkl voita, 2 dl vispikermaa + 1dl maitoa.
Perunat ja sellerit kuoritaan ja leikataan hyvin ohuiksi viipaleiksi. Saksitut nokkoset ryöpätään. Keitinvesi kaadetaan pois tai annetaan huonekasveille. Uunivuoka voidellaan, perunat, sellerit ja nokkoset ladotaan vuokaan kerroksittain. Kerrosten väliin voi ripotella halutessaan hieman suolaa. Kerma vaahdotetaan ja maito lisätään vaahtoon. Seos valutetaan kasvisten pinnalle. Vuokaa paistetaan noin 40 min 200°:ssa.
NOKKOSKEITTO
6 perunaa, 1 pieni purjo vihreine osineen, 3 dl vettä , 4 dl maitoa, 1 dl kermaa, 1 l ( noin 50-60 g) tuoreita nokkosia kiehautettuna, (suolaa), muskottipähkinää tai korianteria.
Perunat ja purjo keitetään vedessä pehmeiksi, nokkoset lisätään ja seos soseutetaan. Maito, kerma ja mausteet lisätään ja keiton annetaan kiehahtaa. Kuuma keitto höystetään persiljasilpulla ja auringonkukan siemenillä.
NOKKOSKEITTO: ½ l rasvatonta maitoa, ½ l vettä, suurustetaan maissi tai kokojyvävehnäjauhoilla, kuminoita, ripaus valkopippuria, ripaus sokeria, tuoreet nokkoset silputaan joukkoon. Kiehauta
NOKKOSHYVÄ
purkki kermaviiliä, muna, 2 rkl nokkosjauhetta, 2 rkl soijajauhoja, ½ tl suolaa, 2 rkl ruohosipulisilppua.
Sekoita aineet, paista 175 asteessa 45 min. Nokkosen sijaan voi käyttää porkkana raastetta, ruohosipulia, ¼ tl yrttejä, muskottipähkinää.
PELLAVAINEN SIENI-NOKKOSLEIPÄ
5 dl vettä, 1 dl kuivattuja suppilovahveroita, 1 dl kuivattuja nokkosia, 1/2 dl pellavansiemeniä, 1/4 tl suolaa, 1 rkl hunajaa, 1 pss (12g) kuivahiivaa, n. 10 dl hiivaleipäjauhoja.
Pane murskatut sienet ja nokkoset likoamaan hyvin lämpöiseen veteen noin 10 minuutiksi. Lisää joukkoon pellavansiemenet ja mausteet. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja alusta taikina. Leivo kohonneesta taikinasta kaksi pyöreää leipää. Anna niiden nousta. Pistele leivät ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
YRTTIMÄEN HIIVALEIPÄ
juuri: 6 dl heraa, 1/4 pala hiivaa, 300 g (n. 4 1/2 dl)hiivaleipäjauhoja, 2 rkl lehtivihreäjauhetta .
alustamiseen: 100 g (n. 6 dl) hiivaleipäjauhoja.
Valmista juuri edellisenä päivänä herasta, hiivasta ja jauhoista. Sekoita joukkoon kuivattua viherjauhetta. Sekoita välillä. Alusta taikina seuraavana päivänä. Anna taikinan nousta hyvin. Leivo kaksi leipää. Pistele kohonneet leivät ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
SIRKAN KAURA-NOKKOSLEIPÄ
7 dl vettä, 2 rkl hienonnettua korianteria tai venkolia, 1-2 tl suolaa, 50 g hiivaa, 2 dl pakastettuja nokkosia, n. 1 kg hiivaleipäjauhoja, 300-400 g kaurajauhoja .
Vesi, hiiva ja mausteet sekoitetaan. Sulatettu nokkonen lisätään joukkoon. Taikina alustetaan melko kovaksi ja siitä leivotaan kolme pitkää leipää. Leivät voidellaan piimällä ja paistetaan kypsiksi n. 200°:ssa.
ULLA LEHTOSEN NOKKOSLEIPÄ
7dl vettä, ½ l (noin 350 g) rukiinjyviä, jotka jauhetaan esim kahvimyllyssä, noin 60 g tuoreita nokkosia ( eli noin litran verran lehtiä ja hentoja varsia), 50 g hiivaa, 1 rkl kuminoita, 1 tl mineraalisuolaa, noin 16 dl hiivaleipäjauhoja .
Vesi ja jauhetut jyvät sekoitetaan ja seos jätetään turpoamaan yön yli (10-12 tunniksi). Nokkosia saksitaan hiukan ja lisätään vesi-ruisseokseen. Mukaan lisätään hiiva, mausteet ja hiivaleipäjauhot. Taikina vaivataan hyvin ja siitä leivotaan kohottamatta kolme pitkää leipää. Kohotetaan pellillä, voidellaan piimällä ja paistetaan noin 50 min 200°:ssa.
LEIPURIN TYTTÄREN AAMIAISLEIPÄ
7 dl haaleaa maitoa tai vettä, 2 dl ryöpättyjä ja silputtuja nokkosia, 2 tl kuminoita, 1-2 tl suolaa, 50 g hiivaa, 5 dl ohrajauhoja, 3 dl ruisjauhoja tai kauraryynejä , 12 dl talousvehnäjauhoja.
Maito, nokkoset, kumina, suola ja hiiva sekoitetaan, jauhot lisätään ja taikina alustetaan. Taikinan annetaan nousta, se vaivataan uudelleen ja siitä leivotaan kolme pitkää leipää. Leivät kohotetaan, voidellaan haluttaessa piimällä ja paistetaan kypsiksi.
NOKKOSLEIPÄ
6 dl haaleaa vettä, 2 dl pakastettua nokkosta tai noin 6 dl tuoreita, silputtuja nokkosia, 1-2 tl suolaa
2 tl tillin siemeniä tai kuminaa, 50 g hiivaa, 4 dl karkeaksi jauhettua ruista, vehnää tai kauraa,
14 dl vehnähiivaleipäjauhoja (tuoretta nokkosta käytettäessä riittää pienempi jauhomäärä).
Hiiva, suola, mausteet ja nokkonen sekoitetaan veteen. Jauhot lisätään ja taikina vaivataan hyvin. Kohotetaan, vaivataan uudelleen ja leivotaan kolmeksi pitkäksi leiväksi. Kohotetaan uudelleen pellillä ja paistetaan 40-50 min 175-200 asteessa.
Nokkosleivän päällysteeksi voi suositella miedon makuisia juustoja, jotta leivän oma maku olisi edukseen. Myös tomaatti, kurkku ja avokado sopivat hyvin nokkosleivälle ja sämpylöille.
NOKKOSSÄMPYLÄT
5 dl haaleaa vettä, maitoa tai piimää, 1,5 -2 dl nokkospakastetta tai noin 5 dl tuoretta nokkossilppua,
1-2 tl suolaa, 2 tl fenkolia tai kuminaa, 50 g hiivaa, 4 dl ruisjauhoja, 11-13 dl grahamjauhoja .
Ainekset vaivataan pehmeäksi taikinaksi, jonka annetaan kohota hyvin. Leivotaan sämpylöiksi. Pehmeää taikinaa on helppo käsitellä, kun sipaisee kämmeniinsä hiukan voita. Sämpylät nostatetaan pellillä ja paistetaan 250 asteessa noin 12-15 minuuttia.