keskiviikko, 24. kesäkuu 2015

Punajuurikas

punajuurikas.jpg?1434996912

Muistiinpanoja

JUURIKAS Beta vulgaris

Savikkakasveihin kuuluva juurikas on monimuotoinen ja monikäyttöinen kasvilaji, johon kuuluu niinkin erilaisia viljelykasveja kuin punajuurikas, rehujuurikas, sokerijuurikas ja mangoldi. Kaikki polveutuvat rantajuurikkaasta. Juurikas on alun perin Välimeren kulttuurialueen tuote Antiikin kreikkalaiset, roomalaiset ja juutalaiset viljelivät lehtivihannesmuotoja jo ennen ajanlaskumme alkua.

Punajuurikas Beta vulgaris var. conditiva

Viljelykasvina punajuuri juontaa alkunsa Kreikasta, missä sitä alettiin käyttää jo ennen ajanlaskumme alkua. Intensiivinen punainen väriaine on betasyaania, joka on savikkakasveille tyypillinen väriaineryhmä. Juurimukulan erikoinen renkaallinen rakenne johtuu sen poikkeuksellisesta paksuuskasvusta, jossa kuoren alle syntyy useita sisäkkäisiä jakautumiskykyisiä soluvyöhykkeitä. Punajuuri sisältää melko paljon sokeria ja jonkin verran pektiiniä. Kaliumia melko runsaasti.

On lääketieteellisesti hyvä kasvi ja se on ollut myös kansanparannuksessa merkittävä lääkitsijä. Punajuuri sisältää runsaasti karoteenia C-vitamiinia B1 ja B2- vitamiineja sekä ainakin 19 eri mineraalia. Ludmila neuvoi käyttämään punajuurta vaikka sen nitraatti pitoisuudesta ei aina tiedetäkään, koska punajuuren hyvät puolet ovat sen verran suuremmat kuin nitraatin haittapuolet. ( Lundmila on ilmeisesti Venäläinen neurologi )

Punajuuressa on esim. asetaania joka on hyvä vatsan limakalvojen hoitoon, vatsaa pehmentävä vaikutus myöskin. Punajuuri on hyvä anemia potilaille, kilpirauhasvaivoihin, sepelvaltimotautiin, sulattaa tukoksia ja tuore mehu vähentää verenpainetta. Tuore punajuuri tappaa mikrobeja ja poistaa tulehduksia. Punajuurta suositellaan diabeetikoille, koska siinä on vähän energiaa.

Punajuurimehu ja syövän hoito: ½ lasillista punajuurimehua aamuisin tyhjään vatsaan lisää elimistön vastustuskykyä niin paljon että elimistö ehkäisee syövän leviämisen tai punajuuri tappaa syöpäsoluja. Ja poistaa myrkyllisiä aineita elimistöstä, verestä ja suolistosta. Ja auttaa verisolujen muodostumisessa.

Viljelty Suomessa 1700-luvun alusta lähtien. koska sillä on lyhyt kasvuaika sitä voi viljellä Rovaniemeä myöten. Sisältää: kaliumia, magnesiumia, rautaa ja punaista väriainetta. Yleensä syödään etikkapunajuuria. Keitetään kuorineen, ettei väriaineet karkaa.

Naatit voi käyttää pinaatin tapaan, niissä on oksaalihappoa.

Punajuuret voi kypsentää uunissa folioon käärittynä 200 asteessa 1-2 tuntia. Kypsyyttä voi kokeilla neulalla. Jäähdytä jonkin aikaa ennen kuorimista.

Pitkissä punajuurissa on enemmän nitraattia. Keitetyt punajuuret säilyvät kuorittuina viikon jääkaapissa suolavedessä.

Mausteet: piparjuuri, neilikka, maustepippuri, valkopippuri, sitruuna,

PUNAJUURIPATA kaikille

400 g punajuurta, 150 g porkkanaa, 100 g sipulia, 100 g puuroriisiä, 2 kpl lihaliemikuutioita,

15 g sokerijuurikaskuitua, vettä, valkosipulia. Yhteensä 680 kcal

Tai: 1 kg punajuurta, sipuli, 1 dl puuroriisiä, 1,5 tl suolaa, 120 g smetanaa,5 dl maitoa, pippuria, kirveliä, persiljaa. (Vertaa Aunen kaalipata)

VENÄLÄINEN PUNAJUURIKEITTO ELI BORSSI kaikille

1-2 porkkanaa, 1-2 sipulia, 2-3 punajuurta, pala juuriselleriä, pala keräkaalia, pala purjoa, 2 kasvisliemikuutiota, 2 rkl viinietikkaa, yrttisuola, valkosipulia, basilikaa, valkopippuria, laakerinlehti, meiramia.

Raasta juurekset, suikaloi kaali, keitä 20-30 min, mausta yrteillä viinietikalla, lisää etikka punajuurta. Tarjoa smetanan, kermaviilin tai raejuuston kanssa.

voi lisätä: jauhelihaa, savukinkkukuutioita, nakkeja paloina,

Aito borssi valmistetaan naudanlihasta. Liha keitetään kypsäksi ja kasvikset keitetään lihan liemessä, paloiteltu liha lisätään lopuksi.

Borssikeitto :

3 palaa häränhäntää, 1,5 l vettä, 2 oksaa lipstikkaa, 4 oksaa timjamia, 2 oksaa basilikaa, 1/2 kg kaalia, 3 punajuurta, 1/4 selleriä, 1 sipuli, 1 dl smetanaa, suolaa, 1 rkl silputtua basilikaa .

Keitä häränhäntä kypsäksi suolalla ja yrtinoksilla maustetussa vedessä. Siivilöi liemi. Suikaloi kaali, kuoritut punajuuret - jätä puolikas punajuurta syrjään ja raasta se - selleri ja sipuli, lisää ne liemeen ja keitä kypsäksi. Irrota häränhäntäpaloista liha, silppua se ja lisää keittoon. Hauduta keittoa hetki, lisää raastettu punajuuri ja silputtu basilika äläkä keitä enää. Tarkista suola. Tarjoa smetanan kanssa.
 

PUNAJUURSALAATTI kaikille

Voi laittaa myös: omenaa, suolakurkkua, mukulaselleriä, etikkaa, sitruunamehua, palsternakkaa, kaalia, rusinoita, kuminoita, hillosipulia, kukkakaalia, auringonkukansiemeniä, persiljaa, sipulisilakkaa, piparjuurta, purjoa, minttua, valkopippuria, neilikkaa, paprikaa,

 

PUNAJUURI-TATTARI PYÖRYKÄT perusruokaa kaikille

4 keitettyä punajuurta (6 dl raastetta), 2 dl tattari suurimoita, 1 sipuli, 1 dl kermaa, 2 munaa.

Raasta punajuuret, keitä tattarisuurimot, kuullota sipuli, sekoita aineet, tee pyöryköitä, paista. (paistaminen uunissa)

Tai: pihvit: 5 dl keitettyä tattaria, 1 sipuli, 4 dl raastettua punajuurta, 1½ dl tattarijauhoja, 1 tl merisuolaa, basilikaa, tilliä, 3 rkl öljyä

 

PUNAJUURIKASTIKE perusruokaa kaikille

2 punajuurta, 2 rkl öljyä, 1 tl kuminaa tai salviaa, tippa hunajaa, pieni etikkakurkku, ½ l vettä,

½ dl ohratärkkelystä, (kermaa)

Freesaa punajuurikuutiot ja kuminat, lisää hunaja anna hautua, lisää muut aineet kiehauta.

 

SÄILÖTYT PUNAJUURET lisäke

3 kg punajuuria

liemi: 5 dl etikkaa, 1,2 l vettä, 5 dl sokeria tai vastaava määrä makeutusainetta ja säilöntäainetta, jotta säilyy, 15 neilikkaa, 20 valkopippuria, 4 tl suolaa.

Laita kypsät kuoritut punajuuret tölkkiin kokonaisina tai viipaleina ja kaada kuuma liemi päälle.

Tai: 1 l vettä, ½ l etikkaa, 3 dl sokeria, 1 rkl suolaa, 1 rkl neilikoita, 1 rkl valkopippureita. Kaada kuuma siivilöity liemi punajuurien päälle.

Antaa vaihtelua ruokaan, vaikkei niitä meillä innolla syödä. Säilöttäviksi sopii pienet punajuuret, joita ei kannata kellariin viedä.

 

ROSOLLI, LINDSTRÖMMIN PIHVIT, MANNERHEIMIN KASTIKE