Muistiinpanoja:

Maapallon kolmas päävilja, on vanhojen intiaanikulttuurien lahja ihmiskunnalle. Se tunnetaan ainoastaan viljeltynä, ja se poikkeaakin paljon kaikista tunnetuista luonnonkasveista. Vanhimmat arkeologiset maissilöydöt ovat peräisin Meksikon eteläosista ja ovat noin 7000 vuoden ikäisiä. Maissin alkuperä on suuri arvoitus. Nimenomaan emitähkän rakenne on täysin poikkeava kaikkiin luonnonkasveihin verrattuna, eikä sellaisella hedelmistöllä varustettu kasvi voisi edes tulla luonnossa toimeen. Patsasmainen, paksu tähkälapakko, jossa on lujasti kiinni 12-16 jyväriviä, on luonnollisen leviämisen kannalta mahdoton. Sekin että hede- ja emikukat ovat eri kukinnoissa on luonnonheinillä harvinaista. Eniten luonnossa maissia muistuttaa teosintti. Tosiasiaksi jää, että kaikista viljelykasveista maissi on loitonnut ulkonäöltään kauimmaksi kaikista luonnonkasveista.. Merkitseekö tämä myös sitä, että varhaiset intiaanit ovat aikoinaan olleet maailman taitavimpia kasvinjalostajia? Kolumbus toi maissin Espanjaan ja toiselta Länsi-Intian matkaltaan vuonna 1496.

 

Maissi menestyy lämpimässä ja kosteassa. Sen kannalta parhaat olosuhteet on lauhkean vyöhykkeen lämpimissä ja subtropiikin kosteissa osissa. Sademäärän on oltava 200 mm, mieluiten 450-600 mm. Lähes puolet maailman maissisadosta tuotetaan Yhdysvalloissa, Keskilännessä, keinokastelun avulla. Maailman maissisadosta tuottaa Yhdysvallat 40%.

Maissia käytetään varsinkin kehitysmaissa suoraan ihmisravinnoksi puurona ja leipänä. Määrällisesti maissia käytetään kuitenkin paljon enemmän eläinten rehuksi. Maissista valmistetaan tärkkelystä ja ruoka- ja teollisuusöljyä.

 

Maissi on tehokas yhteyttäjä, se kuuluu C4-kasveihin ja on viljelyalaa kohti laskettuna tehokas energian tuottaja. Se sopii myös viherrehuksi. Jyvän rakenteen ja sen vararavinnon laadun perusteella erotetaan erilaisia maissityyppejä: paukkumaissi = pop corn, jauhomaissi = flour corn, kivimaissi = flint corn, hammasmaissi = dent corn, sokerimaissi = sweet corn ja vahamaissi = wazy corn.

 

Perusravintona käyttämisen kannalta maissinjyvässä on tiettyjä puutteita: melko alhainen valkuaispitoisuus, varsinkin lysiinin ja tryptofaanin vähäinen määrä. Samoin B-ryhmän vitamiineihin kuuluvan nikotiinihapon eli niasiinin vähäisyys.

 

Sokerimaissin tähkät kerätään maitotuleentumisasteella, jolloin sen jyvät ovat makeita ja keltaisia. Viljely vaatii paljon lämpöä, kylmänä kesänä sato jää Suomessa olemattomaksi. Voi taimikasvattaa, mutta taimet eivät saa päästä isoiksi, jolloin ne kärsivät istutuksesta enemmän. Juuret ovat herkkiä, joten turveruukut ovat sopivia maissille. On tuulipölytteinen, kasvihuoneessa pölytyksestä huolehdittava. Korjuukelpoinen, kun tähkän kärki tuntuu tylpältä. Keitinveteen ei laiteta suolaa. Tähkiä voi syödä sellaisenaan tai keitettynä voisulan kera.

MAISSITEELEIVÄT

MAISSIPANNUKAKUT

3½ dl maissijauhoja, 1 dl tattarijauhoja, ½ l vettä tai heraa, suolaa, öljyä.

Anna turvota tunti, paista liedellä tai uunissa.

MAISSILETUT

2dl hienoja maissijauhoja, 5 dl kiehuvaa vettä, ½ tl merisuolaa, 2 munaa, (2 rkl seesaminsiemeniä).

 

Polenta on kuivatusta maissista valmistettuja ryynejä, väri on kirkkaan keltainen. Niistä tehdään paksua puuroa, polentaa, joka jäähdytetään, sivellään öljyllä ja paistetaan tai grillataan.

PERUSPOLENTA

1 l vettä tai kasvislientä, kiehuvana, 2½ dl polentaa (150g).

Vatkaa 5 min, vaihda vispilä kauhaan, sekoita kunnes kauha pysyy pystyssä ja polenta irtoaa kattilan reunoista. Hämmennä joukkoon 2 rkl voita, mausta suolalla ja pippurilla.

POLENTAPITSA

Sekoita em. polentaan 11/4 dl parmesaanijuustoraastetta, laita 30 cm vuokaan, anna jäähtyä, voitele pinta öljyllä ja paista kuumassa uunissa10 min levitä päälle 3 rkl pestoa, päällystä herkkusienisiivuilla, tomaatilla, paprikalla ja laita motzarellaraastetta päälle, paista kunnes pinta on kauniin ruskea.

MAISSIKOLMIOT

250 g polentajauhoa, 11/4 tl suolaa, 1 l vettä, öljyä.

Laita vesi, polenta ja suola kasariin, kiehauta, sekoita koko ajan, kumoa uunivuokaan (30x33 cm), peitä voidellulla foliolla, kypsennä 200 asteessa tunti, anna jäähtyä hetki, käännä, anna kiinteytyä. Leikkaa paloja, voitele öljyllä, paahda grillissä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjotaan papupadan kanssa.