torstai, 23. heinäkuu 2015

Aluksi

Moikka!

KASVEJA

 

Kerään tähän blogiin kuvia ja juttuja kasveista. Jokainen artikkeli tulee muokkauksien kautta muuttumaan ajan kuluessa. Ensin kerään kovalevyltäni kuvia, kaikkia mitä sattuu olemaan, missä on jotenkin tunnistettava kasvi, aloitan vanhoista kuvista. Ajan myötä voin toivottavasti karsia huonoja kuvia pois ja saan parempia tilalle. Vähitellen lisään artikkeleihin tekstiä. Tämä ei ole tiedettä, joten en kopioi tähän kasvikirjan tietoja, mutta laitan omia kokemuksiani, mieltymyksiäni ja muistojani. Voin kirjoittaa myös kasvien käytöstä, symboliikasta ja kansanperinteestä.

Artikkelin nimeksi tulee kasvilajin suomenkielinen nimi. Jos menee väärin, niin korjailen niitä. Tunnisteisiin voin laittaa muitakin nimiä. Kun saan lisää materiaalia sellaisesta kasvista, jolla on jo artikkeli, niin korjaan ja täydennän jo olevaa artikkelia, enkä tee uutta. Joistakin lajeista on vain vähän sanottavaa tai vain yksi kuva, mutta jostakin voi olla paljon asiaa ja lajikkeita ja muunnoksia ja käytöstä asiaa ruokaohjeita myöden, niin saa olla ja se tulee kertomaan sen mitkä kasvit ovat minulle tärkeitä.

Mukaan pääsee sellaiset kasvit, jotka olen itse nähnyt, siis bongannut. Kuvat ovat minun itse ottamiani vuosien varrella erilaisilla kameroilla ja kännyköillä, laatu vaihtelee, jos jostakin kasvista ei ole hyvää kuvaa, niin laitan huonon. Ehkä mukaan tulee matkan varrella sellaisiakin kasveja, joista minulla ei ole kuvaa, mutta on henkihökohtaista kerrottavaa.

Tähän tulee siis muitakin kasveja kuin Suomen luonnonvaraisia kasveja. Luulen, että minulla ei ole yhtään kuvaa jonka kuvaamisen ajalla tai paikalla olisi tieteellistä merkitystä. Luonnonkasvit on kuvattu sellaisilla paikoilla, joissa niiden tiedetään kasvavan. Pihoissa, puistoissa, asunnoissa ja kokoelmissa kuvattuihin pätee sama. Joitakin kuvia tavallisista rikkakasveista ja puutarhakasveista olen ottanut joko aika aikaisin keväällä tai alkutalvesta, mutta yleiseti lienee tiedossa viime aikojen lämpimät talvet.

Kameran lisäksi käytän hyväkseni skanneria. Skannaamalla tuoreita kasveja ja prässättyjä vanhojakin kasveja, mutta myös muuta materiaalia. Ja kuviakin voi tulla muustakin kasviin liittyvästä kuin itse kasvista, vaikka kasvista valmistetuista tuotteista.

Aihe leviää myös vähän kasveja laajemmalle, mukaan tulee sieniä, sammalia ja jäkäliä. Kuvissa näkyy myös eläimiä, mutta ne saavat olla sulassa sovussa kasvien kanssa tai sitten epäsovussa kasveja syöden. Miten suuren osan annan maisemalle, jossa kasvit kasvavat....se jää nähtäväksi.

Ajatuksiani ja muihin aiheisiin liittyvät höpinät ovat http://satuetainen.vuodatus.net/

kasviharrastaja, kirjoittelija

SE