palsternakkaElo%20202.jpg?1434994600

Piha, 2014

2015_08_08_8562.jpg

2015_08_08_8561.jpg

2015_08_08_8557.jpg

Pärnu-Jaagupi, Viro, 8.8.2015

 

PALSTERNAKKA Pastinaca sativa

Muistiinpanoja:

 

Palsternakka, entisaikaan myös morajuuri, pastinakka ja pasternakka oli jo roomalaisten ruokakasvi. Se on sarjakukkainen, kaksivuotinen, keltakukkainen vanha arvostettu juuri- ja lääkekasvi, alkujaan eurooppalainen luonnonkasvi. Se talvehtii Suomessa ja voi kasvaa viljelykarkulaisena. Se on luultavasti ravintokasvina vanhempi kuin porkkana.

 

Sen kuiva-aine pitoisuus on huomattavasti suurempi kuin porkkanan. Siitä käytetään ravinnoksi mehevämaltoinen, kellanvalkoinen, kartiomainen pääjuuri. Aromaattiset haihtuvat öljyt antavat palsternakalle omaleimaisen, vahvan maun ja tuoksun. Pakkanen vain parantaa sen makua, joten korjataan myöhään, osan voi jättää talveksi maahan. Keväällä sokerimäärä on kolminkertainen, syksyyn verrattuna. Voidaan kylvää syksyllä tai keväällä, sen hidas itäminen on viljelyn hankaluus..

 

Sopii: Se kuuluu keittojen neljän p:n joukkoon, siis porkkana, purjo, palsternakka ja persilja. Sopii myös raakaraasteeksi, muhennoksiin tai vain keitettynä. Kiehautetut kuutiot voi pakastaa. Keitot, soseet, sosekeitot, yksinään, Myös lehtiä on vanhastaan neuvottu käyttämään maustevihanneksena.

 

Mielipide: Kestävyys antaa persoonallisia mahdollisuuksia esim. kylvöajat ja siemenviljely. Siementen kanssa pitää huomata, että kohta sinulla voi olla palsternakkoja vähän joka paikassa. Aromi todella hyvä. Kasvaa isoksi, jolloin kuorinta on helppoa. Sopii muiden mahtavien (porkkana, selleri, lanttu) juuresten kanssa hyvin yhteen. Se että juuret talvehtivat maassa antaa kivan lisän kevääseen, tuoreita juureksia. Juuret neuvotaan nostamaan ennen kasvuun lähtöä, mutta se on mahdotonta, sillä palsternakka kasvaa jo kun maa on vielä kova roudasta. Mutta juuret ovat hyviä, kun nostaa ne heti kun maa on sulanut, silloin voi ottaa käyttöön hentoja lehtiäkin.

 

Rohtona: Niiden, jotka syövät verenpaineeseensa kaliumin lähteenä valkosipulia, kannattaisi ajatella asiaa uudelleen, sillä palsternakassa on kaliumia yhtä paljon, mutta sitä on paljon helpompi syödä suuria määriä.

 

Keitä palsternakan paloja vedessä, soseuta. Jos lisäät tilkan kermaa saat ihanan soseen. Tai voit lisätä lientä ja tehdä keiton.

 

VALKOINEN SOSEKEITTO

300 g palsternakkaa, 250 g kukkakaalia, 100 g omenaa, 1 kanaliemikuutio, maustepippuria.

Yhteensä 370 kcal, seuraksi riisikeksi ja hummusta

 

PALSTERNAKKASALAATTI

palsternakka raastetta, kermaviiliä, appelsiini tai sitruuna mehua, taatelia isoiksi paloiksi hakattuna

tai: 2 isoa palsternakkaa raasteena, kastikkeeksi 1 dl kermaa, sitruunamehua, 1 rkl fariinisokeria, tilliä ja persiljaa.

PALSTERNAKKAKEITTO

1 iso palsternakka, 1 iso sipuli, valkosipulin kynsi,freesaa 10 min. 1 rkl jauhoja, 1 tl currya, 1½ l vettä tai lientä, suolaa, mustapippuria, 1½ dl kermaa, ruohosipulisilppua. Soseuta.

Tai: 8 dl palsternakka kuutioita, 2 rkl voita, 4-5 tomaattia, kasvisliemikuutio, lehtikaali tai persiljasilppua. Keitä palsternakat puolikypsiksi voissa. Lisää muut aineet, keitä kypsäksi, lisää lopuksi maustevihannekset.

 

PALSTERNAKKA PIHVIT

Palsternakka viipaleet paistetaan molemmin puolin kullan ruskeiksi ja haudutetaan pehmeiksi kannen alla. Juuria ei tarvitse etukäteen kiehauttaa, eivätkä ne tarvitse mausteita.

PALSTERNAKKALAATIKKO

Valmistetaan riisistä kuten porkkanalaatikko tai kuten lanttulaatikko.

 

PALSTERNAKKANI

Kylvin keväällä -93 kasvoivat jotenkuten, jätin maahan talveksi, kukkivat paljon kesällä -94, mutta siemeniä tuli huonosti ja nekin tippuivat maahan.

kukkimattomat kasvussa huhtikuun puolivälissä -95

Kirjoita palsternakan lisäyksestä………..