Muistiinpanoja:

LANTTU Brassica napus

 

Viljelty Suomessa 1700-luvun puolivälistä alkaen. On naurista paljon uudempi viljelykasvi. Sen merkitys Suomessa on ollut pienempi kuin nauriin. Se ei sovellu kaskiviljelyyn, koska sillä on pitkä kasvuaika ja yleensä se istutetaan taimista. Lanttu on perimältään kaalin ja nauriin summa.

Viljelyn ongelmia: kaalikärpäset, boorin puutos, kirpat, sinappikuoriaiset, rapsikuoriaiset, möhöjuuri , taimipolte, halkeilu,

Sisältää sinappiöljyä.

Brassica napus subsp. olifera on rapsi.

 

Mausteet: rakuuna, siirappi, persilja, inkivääri, muskotti,

Sopii: sianlihan kanssa, risotto,

 

JUURESSOSE: LANTTUSOSE

Voi käyttää lisäkkeenä, kastikkeena, korvaamaan aterialla perunan tai siitä voi valmistaa ruokia.

 

JUURESSOSELAATIKKO: LANTTULAATIKKO perinneruoka, jouluruoka

lanttua, vettä, korppujauhoja, kermaa tai lantun keitinlientä, siirappia, inkivääriä, muskottipähkinää ja ehdottomasti maustepippuria

Voi laitta myös: perunaa, pähkinöitä, munaa, valkopippuria, kardemummaa, kanelia,

Gluteeniton laktoositon: lanttusosetta, keitinlientä, riisihiutaleita, maissijauhoja, soijajauhoja, suolaa, siirappia, maustepippuria, (muna, rasvaa)

Ateria: lanttulaatikko, lihapullat tai kasvispihvi ja suolakurkku

 

JUURESSOSEKEITTO: LANTTUSOSEKEITTO

½ kg lanttua, ½ l vettä, 2 rkl voita, 2 rkl jauhoja, 2 l maitoa, 1 rkl suolaa, muskottia.

 

JUURESSOSE RUOKALEIVÄSSÄ: LANTTURIESKA

½ kg lanttua, 2½ dl vettä, muna, 1 dl maitojauhetta, 3 dl ohrajauhoja, 4 dl hiivaleipäjauhoja,

2 rkl fariinisokeria, suolaa.

Juuressose antaa mehevyyttä ja makua leipiin, erityisesti se sopii gluteenittomiin leipiin. Voimakkaan makuisia soseita pitää kuitenkin käyttää maltillisesti, ettei mausta tule liian voimakas. Juureksista useimmin käytetään lanttua, perunaa ja porkkanaa. Myös muut vihannekset sopivat leipiin esimerkiksi tomaatti ja kurpitsa. Katso myös peruna leivissä.

 

HAUDUTETUT JUUREKSET

LANTTUKUUTIOT: lanttu kuutioina, voita, siirappia tai fariinisokeria tai hunajaa, suolaa, vettä, pinnalle persiljaa. Paista kuutiot voissa ja hauduta liemessä kypsiksi noin 40 min. Voi hauduttaa myös uunissa.

HAUDUKE: Yhtä paljon porkkanaa, selleriä ja purjoa. Freesaa tilkassa öljyä, mausta yrttisuolalla, lisää vesitilkka, hauduta, lisää basilikaa.

Tai: ½ kg lanttulohkoja, ¼ kg porkkanakuutioita, 1½ dl kana tai vihanneslientä, ½ sitruunan mehu,

suolaa, pippuria. Keitä kunnes lohkot pehmeitä ja liemi vähissä. Ripottele pinnalle persilja ja ruohosipulisilppua.

LANTTU-OHRAHAUDUKE: 1 l lanttukuutioita, 2-3 dl kokonaisia ohrasuurimoita (kaura), 3 rkl öljyä, ½ tl hunajaa, yrttisuolaa. Freesaa lanttukuutiot öljyssä ja anna hautua kannen alla. Lisää keitetyt suurimot. Ripottele päälle persiljaa.

LANTTU-SIANLIHAPATA JA SIANLIHA LANTTU RISOTTO

1 l lanttukuutioita, 1 l perunakuutioita, 250 g sianlihaa, 2 sipulia, ½ tl paprikajauhetta, persiljaa, tilliä, vettä. Saman voi tehdä punajuuresta. Tulee risotto kun perunan korvaa riisillä.

JUURESPIHVIT

JUURESRAASTEET: LANTTURAASTE perusruokaa kaikille

Voi laittaa myös: porkkanaa, selleriä, omenaa, päärynää, appelsiiniä, greippiä, puolukoita, herukoita, ananasta, purjoa, persiljaa, paprikaa, lehtikaali,

Juuresraasteita voi käyttää murekkeisiin, pihveihin, lättyihin, pannareihin, kakkuihin,