Kurkku Cucumis sativus

Muistiinpanoja:

 

Cucumis-suku on pääasiassa afikkalainen, mutta kurkku edustaa pientä alasukua, joka on selvästi aasialainen. Alkukodistaan Intiasta kurkku on hyvin varhain kulkeutunut Kiinaan. Eurooppaan se

on tullut Lähi-idän kautta. sivu 242

Tärkeä ominaisuus kurkun jalostuksessa on karvaus. Se aiheuttaa kurkulle tyypilliset kukurbitasiinit. Älä laita kurkkuja jääkaappiin.

 

AVOMAAN KURKKU

Avomaankurkkua käytetään yleensä mausteiseen etikkaliemeen säilöttynä tai maitohappokäymisen avulla valmistettuina aitoina suolakurkkuina. Tämä tapa , joka vastaa hapankaalin valmistusta, on yleinen Venäjällä ja muillakin slaaveilla.

MAUSTEKURKUT

Liemi: 200 g suolaa, 400-600 g sokeria, maustepippureita, sinapinsiemeniä, 6-8 dl etikkaa, 2-2½ l vettä, (säilöntäainetta)

Tai: 4 kg kurkkuja, mustaherukan lehtiä, pala piparjuurta, tillinvarsia. Liemi: 6 dl etikkaa, 2 l vettä, 4 dl sokeria, 2 rkl suolaa, ½ rkl maustepippureita, ½ rkl sinapinsiemeniä. Keitä mausteita vedessä 5 min lisää etikka, kaada kurkkujen päälle kuuma, siivilöity liemi.

Tai: SUOLAKURKUT katso maitohapposäilöntä: kaali

 

Kasvihuonekurkku

Kasvihuonekurkku syödään yleensä tuoreena. Lisätään etikkaa, sokeria, tilliä ja joskus valkopippuria. Perinteinen aasialaisen tavan mukaan kurkku syödään keitettynä tai ruuan joukossa kypsennettynä. Kurkkuviipaleet voi keittää suolavedessä ja maustaa persiljalla

Seuraavat ruuat voi tehdä myös avomaankurkusta.

Viidessä seuraavassa ohjeessa on yhdistetty kurkkua maitotaloustuotteisiin:

 

KURKKU- JOGURTTI, TZATZIKI piristystä kaikille, jos hyla

½ kurkkua, 1 tl suolaa, 1 prk maustamatonta jogurttia, 1 mm kajanepippuria.

tai: kurkkua, minttua, sinappia, mustapippuria, suolaa, jogurttia

tai: kurkkua, jogurttia, suolaa, mustapippuria, paljon tillisilppua

tai: 5 dl maustamatonta jogurttia, 2 dl kylmää vettä, 1 dl kermaa, iso kurkku, suolaa mustapippuria, 1-2 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa, 1tl sokeria, persiljaa, tilliä, ruohosipulia, 1-3 valkosipulin kynttä.

Tsatsiki: 2 purkkia Bulgarian jogurttia, ½ tuoretta kurkkua tai pari maustekurkkua, 5-6 valkosipulin kynttä, aromisuolaa, oliiviöljyä, basilikaa, tilliä. Valuta jogurttia suodattimessa 3 tuntia. Raasta kurkku ja purista neste pois. sekoita aineet lisää mielesi mukaan öljyä notkistajaksi. Maku on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Kreikassa tsatsiki on usein alkuruokana leivän kera. Sopii myös liharuokien lisukkeeksi tai pelkkien raakojen vihannesten dippikastikkeeksi.

Kreikkalainen jogurttikastike salaateille

4 dl bulgarian jogurttia tai 2dl jogurttia ja 2 dl kermaviiliä, 1 kookas kasvihuonekurkku, 1-5 valkosipulin kynttä puristettuna tai pieninä paloina.

Kurkku huuhdotaan ja raastetaan kulhoon karkeimmalla terällä. Kurkkumassa painellaan kasaan ja irtoava neste valutetaan pois. Se voidaan laimentaa janojuomaksi. Kurkku ja jogurtti yhdistetään ja maustetaan valkosipulilla. Suolaa ei tarvita!

Aterialla kastike tarjotaan erillisestä kulhosta. Sitä syödään kaali- tai kiinankaalisilpun, herneitten, kukkakaalin ja tomaattien kanssa. Se sopii myös raasteiden makuun. Vierasruokana tarjotaan lisäksi raejuustoa tai fetajuustokuutioita sekä oliiveja.

KURKKUSALAATTI

1 prk raejuustoa, 1 kovaksi keitetty muna, 100 g ohuita kurkkusuikaleita, tilliä, ruohosipulia, suolaa, mustapippuria, koristeeksi tomaattilohkoja

KURKKUKAVIAARI nautiskeluun

2 dl kurkkusalaattia, 4 kovaksi keitettyä munaa hienonnetaan, 1 dl kermaviiliä, 1 tl sinappia,

valkopippuria, (suolaa)

RAEJUUSTO-RAHKA

Raejuustoa, rahkaa, kurkkua tuoretta tai suolakurkkua, reilusti tilliä, (sitruunaa)

KYLMÄ KURKKUKEITTO

5 dl maustamatonta jogurttia, 2 dl kylmää vettä, 1 dl kermaa, 1 iso kurkku, raasteena tai pieninä kuutioina, ¾ tl suolaa, mustapippuria, 1-2 rkl sitruunamehua, 1 tl sokeria, persiljaa, tilliä, ruohosipulia, 1-3 valkosipulin kynttä, maku lisääntyy maustumisen aikana, (rouhittua saksanpähkinää). Sekoita aineet, anna maustua 1-2 t.

KEVÄTSALAATTI perusruokaa kaikille varsinkin kesällä

1 kerä salaattia, 1 kasvihuonekurkku, 1 maustekurkku, 200 g herneitä. Kermaviilikastike: tilliä ja persiljaa

KURKKU-COCTAIL erikoista kaikille

Kurkkua ja tomaattia hienoksi hakattuna, kerroksittain laseihin. Päälle suolaa, sokeria ja valkopippuria. Täytä lasit vichyllä.

Tai: 2 kurkkua, 1 sitruunan mehu, 1/3 l kivennäisvettä, jääpaloja. Soseuta kurkut, lisää muut aineet, tarjoa heti.