joulu15kuu%20012.jpg

 

Ja tämä on jo päässyt jäätymään.

Copy%20of%20anumikko%20034.jpg

 

KURPITSA Cucurbita pepo

Muistiinpanoja:

Kurpitsa kuuluu kurkkukasveihin ja suku käsittää viisi lajia, joilla on syötävät hedelmät. Suku on amerikkalainen ja kaikki viljellyt kurpitsat ovat alun perin intiaanien viljelyyn ottamia. Niistä ei tunneta luonnonvaraisina. Tärkein laji on Cucurbita pepo. Myös tämä laji muuntelee paljon. Siihen kuuluvat suuriksi ja kypsiksi kasvatettavat, tavallisesti pikkelsiksi valmistettavat kurpitsat, nuoressa vaiheessa käytettävät kesäkurpitsat, kuten zucchini, erilaiset käyräkaulaiset tai pienen lentävänlautasen muotoiset muunnelmat, spagettikurpitsa sekä monia muita erilaisia hedelmämuotoja, jota helposti pitäisi eri lajeina.

 

Alun perin kurpitsasta käytettiin öljypitoisia siemeniä, hedelmä malto saattoi olla kitkerää. Vähitellen on kehitetty tyyppejä joiden hedelmä on syötävä. Kurpitsan siemenen käyttö ravinnoksi säilyi tämänkin jälkeen intiaanikulttuureissa. Maissi, pavut ja kurpitsat ovat muodostaneet tasapainoisen ravintokasvivalikoiman ja olleet tässä järjestyksessä tärkkelyksen, proteiinin sekä rasvan ja rasvaliukoisten vitamiinien lähteitä. Näiden kolmen kasvin viljeleminen rinnakkain sekaviljelynä oli intiaanien maanviljelyksen nerokkaimpia keksintöjä sekä ekologisesti että ravinto-opillisesti.

 

KESÄKURPITSA

Kesäkurpitsojen viljely on Suomessa helppoa, varsinkin jos istuttaa taimia. Hedelmien lisäksi kukatkin ovat paistettuna herkullisia ja hedekukkien suuren määrän takia niitä voikin käyttää sadon siitä vähentymättä.

Raakaa kesäkurpitsaa voi dipata kastikkeeseen tai syödä maustesuolalla höystettynä. Sitä voi lisätä salaatteihin kuutioina tai raasteena. Sitä voi viipaloida mausteliemeen, jossa on etikkaa, vettä, tilliä, persiljaa ja sokeria. Sopii myös kuutioina puolukkahilloon. Isoista voi tehdä pataruokia. Mausteeksi sopii: rakuuna, kirveli, timjami, oregano,

Sosekeittoon sopii kesäkurpitsan kanssa: sipuli, purjo, peruna, persilja, kerma, pippuri, muskotti

Kesäkurpitsan pakastus? Paloja keitetään 5 min, survotaan, 2,5 dl rasia riittää 3-4 hengelle.

Keitettyä sosetta voi pakastaa ja käyttää: keittoihin, muhennoksiin, mureketaikinaan, kastikkeeseen korvaamaan jauhot, sämpylöihin, leipiin, piirakan täytteeksi luumujen ja marjojen kanssa, lettutaikinaan myös raasteena,

Kesäkurpitsasta voi tehdä pyttipannua perunan, sipulin ja makkaran kanssa.

Paksuista siivuista voi paistaa pihvejä.

 

ÖLJYSIEMENKURPITSA

Luetaan kuuluvaksi kesäkurpitsoihin, siitä käytetään maukas hedelmämalto tuoreena salaattiin tai säilöen sekä öljypitoiset kuorettomat siemenet tuoreena tai kuivattuna. Kasvaa rönsymäisesti ja tuottaa suuria pallomaisia vihreäkuorisia hedelmiä. Niiden annetaan kypsyä mahdollisimman kauan, että siemenet kehittyvät. Säilyy pitkään ehjänä pallona. Voi keittää hilloa marjojen kanssa.

KESÄKURPITSAVUOKA

Laita alle kesäkurpitsaa, sitten jauhelihaa tai pekonia, sipulia, tomaatteja ja päälle juustokastike.

KESÄKURPITSAPIIRAS perusruokaa kaikille syyskesällä, 20.7 -02

300 g kesäkurpitsapaloja tai raastetta, 2 munaa, valkosipulin kynsi, sipuli, (sokerijuurikaskuitua), 2 rkl tuoretta meiramia, 1 dl jauhoja; karkea gluteeniton tai vehnä, suolaa, lehtikaalia tai persiljaa, lihaa esim. palvileikettä, juustoa esim. Auraa tai Emmental.

Sekoita aineet ja paista uunissa. Pinnalle voi ripotella juustoraastetta.

KESÄKURPITSA-SIENI-NOKKOSPANNU

2-3 rkl öljyä , 2 hienoksi hakattua keltasipulia, 5-7 dl pilkottuja tatteja, haperoita tai kantarelleja,
1 pieni pehmeäkuorinen kesäkurpitsa, 1 dl ranskankermaa tai kermaviiliä tai smetanaa, 1 dl silputtua tilliä tai persiljaa , 1 l ( n. 55 g ) nokkosia, mineraalisuolaa.

Nokkoset huuhdotaan, kiehautetaan ja saksitaan pieneksi. Keitinvettä ei käytetä. Sipulit kuullotetaan öljyssä. Sienet ruskistetaan erikseen. Kesäkurpitsa leikataan pieniksi kuutioiksi. Sienet ja kurpitsa lisätään sipulin joukkoon kypsymään noin 5 minuutiksi. Nokkonen neste ja mausteet lisätään ja ruokaa kypsennetään vielä muutama minuutti. (vertaa tomaattipata)

ELOKUUN PAISTOS

noin 700 g kesäkurpitsaa, 2 keltasipulia + 2rkl öljyä ½-1 tl karria, 1 tl mineraalisuolaa, 5 dl keitettyä luonnonriisiä, noin 50 g nuoria nokkosia, 1 dl maitoa, 1dl kermaa, 2 kananmunaa, 200 g raejuustoa.

Kesäkurpitsat pilkotaan sormenkokoisiksi paloiksi. Paloja keitetään 2-3 min vedessä ilman suolaa. Sipulit silputaan ja kiehautetaan öljyssä, johon karri on lisätty. Nokkoset kiehautetaan ja valutetaan, keitinvesi kaadetaan pois. Riisi, sipuli, nokkoset ja suola sekoitetaan. Munat vispataan kevyesti kermamaidon joukkoon, seokseen lisätään raejuusto. Riisiseos ja kurpitsa sekoitetaan ja kaadetaan voideltuun paistinvuokaan. Muna-raejuusto seos kaadetaan joukkoon. Paistosta kypsennetään 200°:ssa asteessa noin 40 minuuttia.
 

KESÄKURPITSALEIPÄ perusleipää kaikille

2dl kaurahiutaleita, 1 l vettä, ½ dl sokerijuurikaskuitua, 400 g kesäkurpitsaraastetta, ½ dl fariinisokeria, 1 muna, 1 dl perunajauhoja. Paistetaan kuumassa uunissa. Tulee kaksi pellillistä

Kehittele vielä, myös suolaista vaihtoehtoa, versioita on paljon, kaikki eivät ole hyviä!

Kannattaako laittaa hiivaa?

 

KURPITSA

KURPITSA SALAATTI piristystä kaikille

2 l kurpitsakuutioita, 3 dl etikkaa, 3 dl vettä (onko liikaa), 500 g sokeria tai vastaava määrä makeutusainetta, pala kanelia, 10 neilikkaa, ½ tl valkopippureita, pala muskottikukkaa, (inkivääriä).

Liemi kiehautetaan, kuutiot lisätään ja keitetään kuultaviksi. Sekoita varovasti, ettei kurpitsa mene soseeksi, älä käytä vispilää, vaan haarukkavatkainta tai lastaa. Sekoittaa kyllä pitää, että kypsyy tasaisesti.

Osta kokonaisia mausteita syksyllä reilusti säilykkeitä varten, jos niitä jää voi tehdä teetä tai jouluna mehuglögiä. Laita mausteet teenhaudutuspussiin, jotta voit nostaa ne pois, kun säilyke on valmista, sillä ne värjäävät säilytyksen aikana säilykettä kirjavaksi.

2017_11_11_4026.jpg

KURPITSAKEITTO

500 g kurpitsaa, 5 dl vettä, 7 dl maitoa, yrttisuolaa, valkosipulijauhetta.

Keitä kurpitsa ja soseuta ja lisää muut aineet. Sopii juustovoileipien kanssa.

Tai: 1 l vettä, 2 liemikuutiota, 500 g kurpitsaa, 2 sipulia, 2 valkosipulin kynttä, 50 g juuriselleriä, ripaus kanelia, inkivääriä ja neilikkaa, mustapippuria, 1-2 dl kermaa. (kurpitsan voi korvata porkkanalla)

KURPITSAPIIRAKKA

150 g voita, 1 dl sokeria, 1 muna, 3 dl jauhoja (vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja, osa voi olla tummiakin). 1 tl leivinjauhetta

Täyte: 4 dl soseutettua kypsää kurpitsaa, 1 dl sokeria, 1 muna, 2 dl maitoa tai kermaa, kanelia reilusti, suolaa, inkivääriä.

Paista ensin 220 asteessa 15 min sitten 180 asteessa 55 min, jäähdytä jääkaapissa 4 tuntia, tarjoa kermavaahdon kanssa.

Tai pohja: 2 dl grahamjauhoja, 1 dl seesamin siemeniä, 2 dl jauhettua hasselpähkinää, 1 dl kookoshiutaleita, 2 tl leivinjauhetta, 1 rkl ruskeaa sokeria tai hunajaa, 1 dl öljyä, vettä niin paljon että saa levitettyä (on ilmeisesti uunipannullinen)

Tai pohja: 1 dl voita, 3 dl jauhoja, ½ tl suolaa, 3-4 rkl vettä. Nypi ryynimäiseksi ja lisää vettä vähitellen. Täyte: 3 munaa, 2 dl sokeria, 5 dl maitoa, 1½ tl kanelia, suolaa, inkivääriä. Täytettä on paljon. Paista 220 asteessa 15 min ja sitten 180 asteessa 55 min, laita jääkaappiin 4 tunniksi ja tarjoile kylmänä kermavaahdon kera.

Tai: 3 dl vehnäjauhoja, 100 g voita, nypi, lisää 2 tl sokeria, 4 rkl kylmää vettä, vaivaa taikina leivinlaudalla tasaiseksi. Täyte: 2 kevyesti vatkattua munaa, 2 dl fariinisokeria, 500 g keitettyä soseutettua kurpitsaa jäähdytettynä, 1 dl kermaa, 1 rkl makeaa sherryä, 1 tl kanelia, ½ tl muskottia, ½ tl inkivääriä. Laita pohja vuokaan 23 cm, anna olla kylmässä 20min, paista pohjaa 20min, lisää täyte, paista 175 asteessa 40 min.

SITRUUNA MARMELADI makua kaikille, ihanaa kahvileivän päällä

1 kg kurpitsaa, ½ kg sitruunoita, 9 dl sokeria.

Kurpitsa paloja ja sitruuna viipaleita keitetään vesitilkassa kunnes pehmeitä, lisää sokeri (miten olisi makeutusaine, eka versio on karvas), keitä kunnes kuultavaa. Purkita kuumana, säilyy hyvin. Voi laittaa sitruunan kuoriakin, jos niitä yleensä voi käyttää.

Kehittele vielä, makeutusaineen maku ei toimi tässä. Miten olisi hedelmäsokeri?

 

marras%C3%A4es%20005.jpg