Muistiinpanoja:

JUURIKAS Beta vulgaris

Savikkakasveihin kuuluva juurikas on monimuotoinen ja monikäyttöinen kasvilaji, johon kuuluu niinkin erilaisia viljelykasveja kuin punajuurikas, rehujuurikas, sokerijuurikas ja mangoldi. Kaikki polveutuvat rantajuurikkaasta. Juurikas on alun perin Välimeren kulttuurialueen tuote Antiikin kreikkalaiset, roomalaiset ja juutalaiset viljelivät lehtivihannesmuotoja jo ennen ajanlaskumme alkua.

 

Mangoldi Beta vulgaris var. vulgaris

Kotoisin itäisen Välimeren alueelta.

Helppo viljellä, siemenet kylvetään suoraan kasvupaikalle 4-5 cm syvyyteen. Harvennetaan. Lehtimangolgia voi korjata heti kun se on 10-15 cm korkeaa. Lehdet katkaistaan veitsellä. Jäljellejäävät jatkavat kasvuaan. Ruotimangoldia korjataan, kun lehdet ovat täysin kehittyneet.

Sopii: Lehtiä voidaan käyttää tuoreena tai keitettynä salaatteihin tai pinaatin tapaan valmistettuna. Lehtiruodit keitetään vähässä vedessä, niistä voi valmistaa ruokia kuten parsasta. Maku on mieto. Pieniksi silputtuja mangoldin lehtiä voi pakastaa, ne säilyttävät hyvin värinsä ja niitä on helppo lisätä keittoihin, muhennoksiin tai kasvispiirakoihin. Lehtiruogit ryöpätään ja pakastetaan, niitä voi laittaa kasvislaatikoihin, keittoihin tai syödä sellaisenaan.