Muistiinpanoja:

 

JUURIKAS Beta vulgaris

Savikkakasveihin kuuluva juurikas on monimuotoinen ja monikäyttöinen kasvilaji, johon kuuluu niinkin erilaisia viljelykasveja kuin punajuurikas, rehujuurikas, sokerijuurikas ja mangoldi. Kaikki polveutuvat rantajuurikkaasta. Juurikas on alun perin Välimeren kulttuurialueen tuote Antiikin kreikkalaiset, roomalaiset ja juutalaiset viljelivät lehtivihannesmuotoja jo ennen ajanlaskumme alkua.

Sokerijuurikas Beta vulgaris var. altissima

 

Sokerijuurikas on normaalisti kaksivuotinen kasvi ja tekee ensimmäisenä vuotena lehtiruusukkeen ja vararavintojuuren, kukkii toisena vuonna. Nykyisten lajikkeiden sokeripitoisuus on 16-17%, mutta voi olla jopa 20%. Suomessa on hehtaarisadossa sokeria 5-6 tonnia, mikä on suurin täällä viljeltävän kasvin energian tuotanto pinta-alaa kohti.

Viljely kotipuutarhassa: Sokerijuurikas on melko vaativa, menestyäkseen se tarvitsee hyvät olot, savimaa on ravinteikas, maan pitää olla hyvin kalkittu ja valoisa paikka. Syksyllä maa muokataan syvältä ja lannoitetaan kompostilla tai palaneella karjanlannalla. Kovakuoriset siemenet eivät idä kokkareisessa maassa, joten itämiskerroksen on oltavahienomultaista. Siemenet kylvetään aikaisin, mielellään jo vapun tienoilla. Siemeniä kannattaa liottaa yön yli ennen kylvöä. Alkuun taimet kasvavat hitaasti, vasta loppukesällä kasvu nopeutuu. Suuren sokeripitoisuuden ansiosta sokerijuurikkaat kestävät hyvin kylmää, jopa 6 astetta pakkasta. Sokeripitoisuus on suurimmillaan myöhään syksyllä, säilytyksessä se taas laskee. Kuivattuna leikkeenä tai murskeena sokeripitoisuus säilyy hyvin. Kuivaamisella on edullinen vaikutus makuunkin. Kitkerät aineet häviävät, ja näin sen käyttö ruoanlaitossa entisestään paranee. Listittäessä juuriin jätetään pienet tyngät lehtiruoteja, sillä jos leikataan juureen asti, valuu juurikkaista sokeria keitettäessä tai paistettaessa.

Sopii: soseita ja hilloja marjojen kanssa, herkkupuuroa, kiisseleitä, keittoja, paistikkaiksi, juustoihin, pannukakkuihin, leivänpäällysteeksi, leipiin, piirakoihin, pikkuleipiin, kakkuihin, liharuokiin, vihanneslaatikkoon, salaattiin = rosolliin, kahvinkorvikkeeksi paahdettuna uunissa ruskeaksi. Lanttulaatikkoon, porkkanalaatikkoon tai kaalikääryleisiin imellyttämään makua, käytetään puolet tai vähemmän muiden kasvisten määrästä. Korvaa keitettynä ja soseutettuna sokerin jälkiruuissa. Se vaikuttaa lievästi sakeuttavasti, muttei korvaa perunajauhjoja.

 

PUOLUKKASOSE

Sokerijuurikkaita ja puolukoita yhtä paljon. Paistetut ja höyryssä kypsennetyt sokerijuurikkaat jauhetaan hienoksi ja lisätään survotut puolukat ja vettä. Keitetään kunnes sose on tasaista. Kaadetaan kuumennettuihin purkkeihin. Voi laittaa omenaa tai porkkanaa joukkoon, mutta ne huonontavat säilyvyyttä. Marjoina voi käyttää myös karpaloita, musta- tai punaherukoita, pihlajanmarjoja, ruusunmarjoja tai raparperia. Mausteena voi käyttää appelsiinin kuorta tai mehua, myös sitruunaa tai kanelia.

 

SOKERIJUURUKASPUURO

½ kg puolukoita, 250-300 g kypsää sokerijuurikasta (reilu ½ kg raakaa), 2 l vettä

jauhoja.

Jauha kypsät sokerijuurikkaat, lisää puolukka ja vesi. Suurusta vaikka ruisjauhoilla ja keitä tunnin verran. Voi käyttää myös muita jauhoja.

 

HEDELMÄSALAATTI

Paistetuista sokerijuurikkaista tehdään kuutioita, jotka kastetaan marjamehuun. Voi maustaa sitruunalla, inkiväärillä, neilikalla. Tarjotaan jälkiruokana tai käytetään esim. kakkuun.

RAHKAPIIRAS

Tee täyte sekoittamalla jauhettua sokerijuurikasta ja yhtä paljon rahkaa, sitomiseen vähän jauhoja

 

Sokerijuurikashiutaleet

ravintokuitua 73%, luontaisesti gluteeniton, auttaa alentamaan kolesterolia, edistää vatsan toimintaa

sopii laihduttajalle, diabeetikolle, keliaakikolle. Pakkaus 400g = 1,4-1,2 L => 29g/dl. Jauhettuna 7,5 dl. ½ dl jauhoa painaa siis 26 g. Sitoo nestettä 5 x painonsa

 

Ravintosisältö 100 g: 250 Kj = 54 kcal, proteiineja 10g, hiilihydraatteja 77 g, joista sokereita 4 g, rasvaa <1g, ravintokuitua 73 g, natriumia 0,07 g, kalsiumia 700 mg = 87% päivän tarpeesta, magnesiumia 130mg = 43% päivän tarpeesta, rautaa 18mg = 128% päivän tarpeesta

Ruuassa 1dl sokerijuurikaskuitua tarvitsee lisää nestettä 1dl. Mureketaikinaan ½-1½ dl/kilo massaa.

Leivontaan 1-3 dl/kilo jauhoja