DSC_0028%20%282%29.jpg

Koristeomenapuu marraskuussa 2017

 

 

OMENA Malus domestica

Muistiinpanoja:

 

Tuskin mihinkään muuhun hedelmään liittyy niin paljon symboliikkaa ja taruja kuin omenaan, aina paratiisin syntiinlankeemuksesta sveitsiläisten sankariin Wilhelm Telliin ja Lumikin pahaan äitipuoleen asti. Se on lauhkean vyöhykkeen perushedelmä. Tarhaomenapuu kuuluu ruusukasvien heimoon kuten monet muutkin hedelmät: päärynä, luumut, kirsikat, persikka ja aprikoosi. Omenan viljelyn alusta ei ole tarkkaa selvyyttä, mutta suurimman ongelman alkuun lähdössä on täytynyt olla sopivan lisäysmenetelmän keksiminen. Kun oli keksitty ymppääminen, tuli mahdolliseksi laadukkaiden hedelmien tuottaminen. Omena lajikkeita on paljon (10 000 kpl), mutta länsimaiden kaupallisesta viljelystä muodostaa kolme tärkeintä puolet: Golden Delicious kolmanneksen, kaksi muuta ovat Delicious ja Cox´s Orange Pippi. Nämä kaikki kolme ovat syntyneet ja ne on otettu viljelyyn jo 1800-luvulla. Suomessa kanadalainen Lobo on muodostunut valtalajikkeeksi ammattiviljelyssä, sen osuus on 45%. Suomalainen omenanviljelyn uranuurtaja, C.R. Sahlberg perusti 1800-luvun puolivälissä Yläneen Huvitukseen hedelmätarhan, jossa oli omenapuita parhaimmillaan yli 1000 klp. Laijkkeita oli 120 ja Sahlberg haki Tukholmasta, Lyypekistä ja Hampurista. Ruotsissakaan ei ollut kuin kolme tämän suuruusluokan hedelmätarhaa silloin. Hänen torpparinsa Juho Korpela kylvi omaan puutarhaansa Huvituksen tarhasta ottamiaan siemeniä, yksi puista osoittautui erityisen hyväksi, ja siitä muodostui Huvitus-lajikkeen emoyksilö. 1980-luvulla Piikkiössä jalostettiin viisi uutta omenalajiketta, Huvitus on mukana neljässä.

Eri omenalajikkeiden ilmastolliset vaatimukset vaihtelevat väljissä rajoissa. Normaalisti omenapuut vaativat kuitenkin kylmäkauden, jonka aikana lämpötila on alle 7 astetta vähintään kahden kuukauden ajan. Joitakin lajikkeita on saatu jalostetuksi myös tätä lämpimämpiä alueita varten. Eri tarkoituksiin tarvitaan erilaisia omenoita.

 

Keitettäessä omena hyppii silmille, siksi en mielelläni keitä omenahilloa.

 

 

 

 

OMENA MURUPAISTOS 70-luvun salaojasössö, nautiskeluun

100 g sokeria, 150 g jauhoja, 75 g voita, 4-6 omenaa, sokeria, kanelia.

KANELISET OMENASIPSIT

kotimaisia omenoita, vettä, kanelia, vaniljasokeria .

Poista omenoista siemenkodat. Viipaloi ne. Kasta jokainen viipale kanelilla ja vaniljasokerilla maustettuun veteen ja aseta kuivausalustalle. Kuivata viipaleet.
Ohje: Suomen 4H-liiton julkaisemasta kirjasta Luontoäidin lähikauppa.